top of page

 

Oküler Yüzey Hastalıkları

Pterjiyum

Gözün beyaz kısmı (sklera) üzerindeki saydam tabakanın kornea (gözün renkli kısmı üzerindeki saydam doku) üzerine ilerlemesidir. Gözde et büyümesi olarak bilinir. Tedavisi cerrahidir. Tekrarlama riski oldukça azdır. 

Kuru Göz Hastalığı

Göz yüzeyinin sağlıklı olabilmesi için göz yaşı son derece önemlidir. Göz yaşı üretiminin çeşitli sebeplerle yetersiz olması, gözde batma, acıma hissi, kızarıklık gibi bulgulara sebep olabilir. Gözyaşı damlaları ile tedavinin yanında, göz yaşı kanalını tıkama işlemleri hastalığın bugularını düzeltmede son derece etkilidir. 

Allerjik Konjonktivitler

Çeşitli allerjenler sebebi ile gözde kaşıntı sulanma kızarıklık gibi bulgularla ortaya çıkan durumdur. 

Göz Yüzeyinin Kimyasal Yaralanmaları

Kimyasal ajanların göz yüzeyine teması sonucunda, maruziyetin ve kimyasal maddenin yapısına göre değişen şiddette yaralanmalar meydana gelir. Şiddetli olgularda kornea sağlığı bozulabilir, diğer gözden alınan sağlıklı kök hücrelerin yaralanan göze nakli yapılarak tedavi yapılabilir. 

Göz Yüzeyi – Kapak Yapışıklıkları (semblefaron)

Travma yada geçirilen şiddetli enfeksiyonlara bağlı olarak gözkapağı yapışıklıkları meydana gelebilir. Bu durumda göz yüzeyine uygun dokuların transferi ile bu yapışıklıklar düzeltilebilir. 

Blefarit

 

Göz kapaklarındaki kirpikli yüzey kenarında yer alan bezlerin enfeksiyonudur. Kapak kenarında kızarıklık, kaşıntı, kirpiklerde dökülme gibi bulguları olabilir. Enfeksiyon aynı zamanda kapak arpacık oluşumuna da sebep olabilir.

Göz yüzeyinin – Konjonktivanın tümörleri:

Göz yüzeyindeki beyaz kısmın (sklera) üzerindeki saydam zarın (konjonktiva) tümörleridir. Göz yüzeyinde kabarıklık ve kızarıklık ve kitle oluşumu ile bulgu verir. Cerrahi olarak çıkarılması mümkündür.

bottom of page